Så skyddar du dig mot fuktskador 

Är du husägare och oroar dig för fukt och mögel? Här får du tips om hur du kan tänka och vad du ska hålla utkik efter. Fukt i ett hus behöver inte leda till stora skador och utgifter. Det viktigaste är att förebygga och upptäcka problemen i tid. 

Förebygg problemen 

Ungefär en tredjedel av småhus och villor drabbas av fukt och mögel, så du är inte ensam om att vilja skydda dig och hitta sätt att förebygga. De vanligaste platserna där fukt tränger in och skapar problem är vinden och källaren. Det som krävs är att hitta orsaken till att fukten tar sig in men det är inte alltid helt enkelt. Ett tips är att vara observant på förändringar, gå igenom vind och källaren och andra utrymmen noga för att kontrollera om det skett förändringar i utseende eller lukt. För att förebygga att inget händer kan du installera översvämningsskydd under disk-och tvättmaskin, eller en vattenfelsbrytare som automatiskt stänger av allt vatten vid onormalt användande. Se även till att vatten utifrån inte kan ta sig in i huset utan leds bort. Rensa hängrännor och stuprör och se till att snön inte ligger kvar på taket vid töväder. 

Ta hjälp med besiktning 

För att vara på den säkra sidan och slippa oväntade problem är det en god idé att anlita ett företag som går igenom hela huset regelbundet, eller om du gör någon stor förändring med tillbyggnad eller värmesystem. Även om du själv kan upptäcka dålig lukt eller missfärgning så är det svårt att se allting själv. Att låta ett professionellt företag göra en fuktskadad av mögel och av hela eller delar av huset är både en trygghet och ett sätt att spara pengar på längre sikt. Då får du råd kring vad som eventuellt bör åtgärdas och hur du kan se till att det inte händer igen.

Badrum och våtutrymmen 

En plats i huset som är extra sårbart är badrummet. Här är det ytskiktet som håller emot fukten från dusch och tvättmaskin, så det är bra att kontrollera så att det inte finns några sprickor eller otäta skarvar i plastmattan, eller att vatten inte läcker in mellan golvbrunnen och plastmattan. Just golvbrunnen är orsaken till många översvämningar i badrum, så se till att rengöra brunnen regelbundet så att vattnet snabbt rinner undan. Tänk på att inte borra hål i väggen i badrummet om du vill sätta upp en spegel eller krokar. Det finns många alternativ där du istället kan använda lim och tejp som är tillräckligt starkt. Om du absolut måste borra hål, se till att använda silikon för våtrum och ta gärna hjälp så att det blir rätt gjort. När det gäller badrum är det extra viktigt att det alltid byggs och renoverad av professionella för att undvika misstag. 

Försäkringar 

Kontrollera att din hemförsäkring täcker fuktskador. I många fall behöver du teckna en tilläggsförsäkring för att kunna få hjälp vid fukt- eller vattenskador. Mögelskador är det svårt att få ut på försäkringen eftersom de skadorna betyder att det har funnits fukt i huset under en längre tid, så där är det att förebygga som gäller. Det finns även företag som erbjuder avtal där du får regelbunden besiktning, förebyggande åtgärder och rådgivnig. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *