Offentlig upphandling av webbtjänster

Privata företag behöver hjälp med att utveckla och uppdatera sina hemsidor och webbportaler med jämna mellanrum. Samma sak gäller för statliga myndigheter och kommuner. Offentlig upphandling är en gigantisk marknad där några företag skär guld och andra är helt utanför spelplanen. Här ger vi några tips till den som vill komma igång med offentliga upphandlingar av webbtjänster.

Alla ska kunna komma in på banan

Många offentliga upphandlingar ställer krav på att man har hjälpt andra statliga organ eller kommuner tidigare. Samtidigt finns också ett grundläggande krav på offentliga upphandlingar om att vara inkluderande och att ge möjlighet för nya aktörer att komma in och ta del av kakan. Hur hänger det ihop?

Samarbeten i befintliga upphandlingar

Om ni är en webbyrå med god kompetens inom exempelvis webbprogrammering men inga meriter inom offentlig affär kan ni fortfarande komma igång med er hemsida. Det ni behöver göra är att leta upp de aktörer som redan idag har offentliga uppdrag som ni skulle kunna jobba med. Erbjud de här företagen att samarbeta med er.

Underkonsult

Det är inte många som driver webbyrå mot offentlig affär som inte varit underkonsult till någon annan byrå. Eftersom alla handlingar är offentliga kan ni be att få veta vilka som sköter alla statliga avtal idag. Ni kan sen ringa upp företagen och erbjuda era tjänster som underkonsulter. Med lite tur får ni vara med och leverera på några uppdrag där det för tillfället är kort om folk.

Samarbeten i nya upphandlingar

Flera små företag har rätt att skapa ett kluster som samarbetar och gemensamt lämnar offert på en offentlig upphandling. På det sättet kan ni som webbyrå komma in på en offentlig upphandling. Ni kanske inte har någon erfarenhet men det har någon som ni samarbetar med. När ni väl vunnit era första upphandlingar börjar ni bygga på er den erfarenhet som krävs för att vinna fler affärer.

Upphandlingskalender

Skapa en kalender där ni kartlägger alla upphandlingar ni vill vinna de kommande tre åren. Notera vilken webbyrå som har avtalet idag, vilka kriterier de verkar ha vunnit på och vad de tar i betalt för sina tjänster i respektive upphandling. Notera också om ni behöver hitta samarbetspartners för att öka era chanser att vinna olika upphandlingar.

Ni är redo

På det här sättet är ni redo när en upphandling av webbyrå dyker upp. Oavsett om det rör sig om projektledare, programmerare, designers eller webbredaktörer kommer ni stå starka inför upphandlingen. När ni väl hittat melodin kommer det gå snabbt att vinna fler affärer. På det här sättet kan ni växa stadigt genom att bli en mästare i den offentliga sfären.

Slutord för er som ska in i offentlig affär

Driver du en  byrå och vill börja leverera till offentliga verksamheter, kom ihåg att ha is i magen. Kartlägg och försök förstå varje upphandling innan den startar på nytt och var beredd att ge det tid innan ni börjar ta egna affärer. De första affärerna som underkonsult är kanske inte de mest lönsamma men ni bygger viktig erfarenhet för framtiden.