Anlita en takläggare eller göra jobbet själv?

Att stå i valet och kvalet om man ska anlita en takläggare eller inte inför ett arbete som behöver göras är inte ovanligt. Hantverkare är dyrt om många tror och tycker att dom kan göra jobbet minst lika bra på egen hand. I vissa fall kanske det stämmer och i andra inte men det finns hur som helst många saker att fundera kring innan man tar ett beslut.

Vilken typ av jobb gäller det?

Den kanske största frågan att ställa sig är vilken typ av jobb det gäller. Hur stort, omfattande och avancerat det är och om det ens finns en chans att det går att göra själv. Ska hela taket bytas ut eller gäller det enklare reparationer? Ska du lägga en enkel papp på garaget eller friggeboden bäst takläggare eller ska du upp med nya betongpannor på villan? Det finns många typer av takarbeten och en takläggare är kunnig på det mesta. Vid takbyte och svåra reparationer kan det vara klokt att anlita hjälp för att resultatet ska bli riktigt bra och hålla i längden.

Kunskaper och erfarenhet

Nästa fråga att ställa sig är om man har tillräckligt stora kunskaper och erfarenheter för att klara av att utföra det jobb som behöver göras. Kanske har man gjort liknande arbeten tidigare och kan klara av att göra det på rätt sätt. Har man inga som helst kunskaper eller erfarenheter inom området och inte heller är speciellt händig borde valet att anlita en takläggare istället bli enkelt. Väljer man att göra det själv kan det dock vara bra att ha några hjälpande händer eftersom det ofta är ett väldigt tungt och tidskrävande arbete.

Säkerhet

Det finns en anledning till varför det finns utbildade takläggare och det är för att det finns stora risker med att arbeta på höga höjder som tak. Man behöver en hel del säkerhetsutrustning och dessutom kan det vara bra om det finns särskilda anordningar på taket. Att jobba från en ställning kan i många fall vara nödvändigt och jobbar man direkt uppe på taket ska man alltid se till att förankra sig med en lina och tillhörande säkerhetssele. Har man inte den rätta utrustningen och inte känner för att införskaffa den är det klokt att överlåta arbetet till en kunnig hantverkare.

Hantverkare lönar sig ofta i längden

Den största anledningen till att folk väljer att genomföra den här typen av arbeten på egen hand är för att man tycker det är för dyrt att anlita hantverkare. Det goda resultatet och det faktum att man får garanti för arbetet gör dock att det brukar löna sig i längden. Dessutom sparar man tid och man behöver inte utsätta sig själv för några risker. Vad gäller kostnaden så täcks den av ROT-avdraget så har man inte räknat med det ännu kan man ha i åtanke att det reducerar arbetskostnaderna med 30%. För material och resor gäller dock inga avdrag men det finns ändå stora summor att spara in.

En takläggare är av naturliga skäl proffs på tak. Det kan vara klokt att leja bort ett arbete som är omfattande och där man saknar rätt kunskaper. För mindre arbeten kan man alltid testa själv om man är händigt lagd och har hjälp från någon man känner.